A szakma szeretete!,  Gyártás

A forgácsolószerszám!

A forgácsolással készített alkatrész egy anyagleválasztással előállított munkadarab. Ez annyit tesz, hogy egy tömör alapanyagról eltávolítjuk a felesleget úgy, hogy végül egy megfelelő alakú és méretű alkatrészt kapjunk. Ehhez szükségünk van forgácsoló szerszámokra!

Az egyik alap megmunkálás az esztergálás, ehhez esztergakéseket használunk. Természetesen nem egy konyhakéshez hasonlóra kell gondolnunk, de ebből is számtalan fajta létezik, hogy melyiket válasszuk az adott művelethez, azt az alkatrész alakja és mérete határozza meg.

Míg régen a szaki köszörülte meg magának a késeit, – ez a mai modern gyártásban már nem lenne gazdaságos – így a szerszámok fejlődésével, túlnyomó többségben a váltólapkás forgácsolószerszámokat használjuk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy szerszámtestbe a szabványos beleillő lapkák közül bármelyiket beletehetjük. A lapkák sokszínűségének oka a forgácsolandó anyagban rejlik. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb az alapanyag, annál “tompább” lapkára van szükségünk és minél puhább, annál élesebb szerszám kell.

Talán a legtöbbet használt átmérőző kés és a bele való lapkák! Persze ez csak töredéke a piacon fellelhetőkének: a gyártók, a lapkák alakja, alapanyaga, a forgácstörő alakja, vastagsága, a csúcssugár mérte, a rögzítés módja és a bevonatok variációi szinte végtelenek!

Ahogy szoktuk mondani: “A forgácsolásnál a forgáccsal van a legtöbb probléma!” Hol hosszú gubancos, hol rövid pattogós forró forgácsot produkál az anyag és itt jön képbe a tapasztalat. Hogy mindezt kezelhető méretűre törjük a megfelelő szerszám, esetünkben lapka kiválasztásával és természetesen a technológiai paraméterek helyes megválasztásával elérhető a “tökéletes forgács”.

Mindhárom szerszámszárban ugyanazon típusú lapka való, de funkciójuk merőben eltér!
Az alkatrész mérete és alakja határozza meg, hogy melyiket használjuk!
Míg a baloldali a külső-, addig a szebb napokat is megélt jobb oldali a furat belső megmunkálásra használatos!

Rengeteg szerszámteszt, gondolkodás, próbálkozás után fokozatosan alakul ki az ember fejében, hogy melyik alapanyaghoz, melyik szerszámot és milyen paraméterekkel (fordulatszám, előtolás, fogásmélység) fogja használni.

Természetesen sokkal több fajta művelet adódhat egy alkatrészen és mindnek megvan a maga speciális szerszáma. A lapkák vásárlása pedig egy véget nem érő folyamat, hiszen megkopnak, eltörnek. Nálunk az SOS Manufacturing Kft.-nél is igyekszünk standardizálni az anyagok és funkciók szerint a lapkákat, hogy gyorsabban és rutinosabban mehessenek a beállások.

Egy furatbeszúró szerszám, a menetkifutás elkészítésében nyújt hathatós segítséget!

Keressen minket bizalommal az info@sosman.hu mailcímen, vagy a +3630/481-39-53-as telefonszámon!

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.